הפעילות שלנו

מכון אדם וחיה נוסד בשנת 2020 במטרה לפתח את יכולתם של בני-אדם להבחין בצרכיו ובערכו של זולתם באשר הוא, ולחיות עימו בשלום. מטרת פעילותו המרכזית של המכון היא שינוי ההתייחסות הרווחת בציבור כלפי החלשים והשונים, ובפרט כלפי בעלי-החיים: מכוחנות לשותפות והדדיות. עבודת המכון מתקיימת בשיתוף פעולה הדוק עם ארגונים ומוסדות שונים, והיא מכוונת לציבור המקצועי שעבודתו מבוססת על קשר עם ציבור גדול של תלמידים, מטופלים וכדומה, או עם בעלי-חיים רבים. פעילותו של המכון מתחלקת לשלושה תחומים – כולם בזיקה ישירה לחינוך:

  1. פיתוח תוכניות לימודים חדשות
  2. הכשרת בעלי מקצוע
  3. התערבות בקונפליקטים בין אדם לחיה

פיתוח תוכניות לימודים חדשות

תוכניות הלימודים של מכון אדם וחיה נועדו לפתח את יכולתם של תלמידים לראות את הזולת – אדם וחיה כאחד – כסובייקט מורכב, רגיש ובעל ערך, להרגיש אמפתיה וחמלה כלפיו ולקיים עימו יחסי כבוד והדדיות. התוכניות גם נועדו להנחיל לתלמידים הבנה של המערכות החברתיות האחראיות לפגיעה בחיות ולעודד את התלמידים לפלס את דרכם כשותפים ואף כמובילים בתכנון ובביצוע של פתרונות. כל תוכנית ערוכה ומתוזמנת בדייקנות, אך חומר הלימודים העשיר מאפשר להרחיב בכיתה כל יחידת לימוד ולפרוש את התוכנית על פני תקופה ממושכת, כפי שאכן קורה בשטח. כל תוכניות מכון אדם וחיה פתוחות חינם לקהל הרחב.

חיות איתנו

חיות איתנו היא תוכנית לימודים לבית-הספר היסודי – התוכנית המובילה בישראל בנושא רגשות בעלי-חיים. מדובר בפרי עבודה משותפת עם מט"ח (המרכז לטכנולוגיה חינוכית) במסגרת לימודי המדעים, אולם התוכנית מותאמת היטב גם לחינוך כיתה ולשיעורי כישורי חיים. חיות איתנו מחולקת לשניים: 6 יחידות לימוד לכיתות ב'-ג' (2021), ו-5 יחידות לימוד לכיתות ד'-ה' (2023).

חיות איתנו זוכה לתפוצה בהיקף יוצא דופן. עד קיץ 2024 רשמה מערכת מעקב אוטומטית כניסה לתוכנית מתוך כ-2,000 בתי-ספר (כ-70% מבתי-הספר היסודיים במגזר היהודי בישראל), כולל כאלף בתי-ספר שנרשמה בהם פעילות כיתתית. מדובר במורים ו/או תלמידים מכ-13,000 כיתות לימוד שונות (כשליש מכיתות הלימוד במגזר היהודי בבתי-ספר יסודיים ישראל).

מתוך חיות איתנו לכיתות ב'-ג' – סרטון המספק רקע להמשך פעילות בכיתה

חוסן עם בעלי-חיים

בשנת 2024, בתגובה לטבח ה-7 באוקטובר ולמלחמה שאחריו, וגם בעקבות מגפת הקורונה, פיתח מכון אדם וחיה את התוכנית חוסן עם בעלי-חיים: למידה חברתית-רגשית על בעלי-חיים בדגש על פיתוח חוסן רגשי במצבי חירום בגילאי בית-הספר היסודי. התוכנית הופקה בשיתוף עם חוות טבע הקשר (חווה חברתית-חינוכית להצלה ולשיקום של בעלי-חיים), והיא כוללת 5 יחידות לימוד. מערכי השיעור משלבים תרגול מקובל לחיזוק חוסן נפשי וסיפורים וחומרי תרגול מקוריים על בעלי-חיים המתמודדים עם מצבים מקבילים למצבי החירום שהתלמידים עוברים. התוכנית חוסן עם בעלי-חיים מוכרת במערכת גפ"ן – במסגרת ייעודית בתחום מצבי טראומה, אבל ושכול, תוכנית מס' 25045. עד נובמבר 2024 נרשמה באתר המכון התעניינות בתוכנית מצד כ-4,000 אנשי מקצוע.

דף הפעלה מתוך התוכנית חוסן עם בעלי-חיים

לחיות בשלום עם סנוניות

מכון אדם וחיה מוביל מיזם פורץ דרך המשלב למידה עיונית בנושא הגנה על חיות בר עם גיוס התלמידים וצוות ההוראה כחלק מפתרון מעשי בקהילה. נושא המיזם הוא דו-קיום עם סנוניות – סוגיה נפוצה וחשובה בכל האזורים המיושבים בישראל, שעד כה חמקה "מתחת לרדאר" של גופי שמירת טבע וגופי הגנה על בעלי-חיים. הפעילות המרכזית בכיתה היא הכנת לשלשיות – מדפים קטנים וקלים מאוד הקולטים לשלשת ובוץ תחת קינים, ובה בעת משמשים כשלטי הסברה. תוכנית העבודה השלמה מוגשת בצורת סרט – לחיות בשלום עם סנוניות: הכנת לשלשיות בכיתה ושימוש בלשלשיות בשטח (מרץ 2024). הסרט מיועד הן לכיתות לימוד מסודרות הן למסגרות הדרכה לא-פורמליות – מחוגים ועד להתארגנויות בבתים משותפים, בגילאים שונים; בסרט יש גם חלק המיועד לקהילה. לסרט נלווים הרצאת הרחבה וחומרי הסברה נוספים. היקף הצפייה בלחיות בשלום עם סנוניות מתקרב לאלפיים משתמשים שונים, ובכלל זה א/נשי חינוך שפעלו לפי התוכנית. הסרט מופיע במנועי חיפוש כאחד מתוצאות החיפוש הראשונות של מילים כגון "סנונית".

לחיות בשלום עם סנוניות: הכנת לשלשיות בכיתה ושימוש בלשלשיות בשטח (תוכנית לימודים בפורמט סרט)

לפגוש חיות במילים

ילדים רבים פוגשים בעלי-חיים דווקא בשבי – בפינת חי, בחוות הצלה וכדומה. המפגש במצבים כאלה עשוי להיות מהיר ושטחי. כדי לצייד צוותי חינוך בכלים לביסוס היכרות עמוקה ומכבדת יותר עם בעלי-חיים בשבי יצרנו את התוכנית לפגוש חיות במילים: תכנון עזרי חינוך למפגשים הדדיים בינינו ובין בעלי-חיים (אוקטובר 2022). התוכנית מספקת הנחיות ליצירת כרטיסיות ודפי עבודה המנחים ומעודדים ילדים ליצור קשרים אחראיים של שותפות וחברות עם בעלי-החיים. חומרי ההדרכה שימשו כמאה אנשי מקצוע, ובמקומות אחדים ליווה צוות מכון אדם וחיה את צוות החינוך המקומי ביצירת עזרי חינוך שהותאמו במיוחד למקום מסוים (מאז שנת 2021). 

דוגמה מקומית לכרטיסיות חינוכיות וטיפוליות ברוח לפגוש חיות במילים, בחטיבת-ביניים ותיכון באום אל-פחם, 2024; יצרו: רותם תדמור-שדה (מכון אדם וחיה) וחנין מחאמיד אגבאריה (בית-ספר מקיף אלרזי)

הכשרת בעלי מקצוע

במקביל ליצירת תוכניות חינוך עוסק מכון אדם וחיה בהכשרת אנשי מקצוע שיש להם השפעה ישירה על בעלי-חיים, בתחומי חינוך וטיפול שונים ובעמותות. רוב עבודת ההכשרה המקצועית של המכון מתקיימת בזיקה לתוכניות החינוך שלו.

השתלמויות

מרכזי פסג"ה הם מרכזים אזוריים העוסקים בפיתוח סגל הוראה במערכת החינוך. ההשתלמות במרכזי פסג"ה מוכרת לגמול, והיא כוללת 30 שעות לימוד. מכון אדם וחיה קיים עד כה שלוש השתלמויות במרכזי פסג"ה, בנושא "ילדים ובעלי-חיים בגישה הדדית: מיומנויות חברתיות-רגשיות (SEL)" (תחת כותרת שונה במקצת בכל מחזור). המחזור הראשון היה פעילות משותפת של מכון אדם וחיה, לב הפסג"ה (המנהל לחינוך התיישבותי) וכפר הנוער הדסה נעורים (אביב 2022). שני המחזורים הבאים התקיימו בשיתוף פעולה בין מכון אדם וחיה למרכז פסג"ה רמת גן. בכל מחזור השתתפו כ-25 מורות בחינוך היסודי, וכן מטפלים רגשיים מתחומים שונים (טיפול בעזרת בעלי-חיים וטיפול באמנות) וגננות.

מחזור 2022 של ההשתלמות "הטמעת גישה הדדית במפגשי תלמידים ובעלי-חיים" במפגש מונחה בכלביית נעורים (צילום: גל חכים-אשר)

הדרכה על תוכניות מכון אדם וחיה בתוספת העשרה מקצועית מתקיימת בצורה מסודרת במהלך שנת הלימודים, במתכונת של מפגשי ערב מקוונים לנשות ואנשי חינוך מבתי-ספר וממסגרות חינוך וטיפול אחרות. תוכנית התשפ"ד כללה 12 מפגשים ונקטעה בעקבות טבח ה-7 באוקטובר והמלחמה. תוכנית התשפ"ה, תחת הכותרת יחסי תלמידים ובעלי-חיים (תוכנית הקורס; סיכום הקורס) כוללת 30 שעות לימוד, ונרשמו אליה כ-160 איש; סדרה זו ערוכה במתכונת השתלמויות משרד החינוך, וכמה מהמשתתפות קיבלו הכרה בהשתלמות לגמול אישי.

השתלמות טיפול בנושא טראומה מתקיימת בעמותת פעמוני רוח, כמיזם משותף עם מכון אדם וחיה. ההשתלמות (40 שעות לימוד) מיועדת לעוסקות ולעוסקים בטיפול, והיא ממוקדת במפגש בין אנשים שעברו טראומה ובין חיות שעברו טראומה, למשל במרכז לשיקום בעלי-חיים. שלושה מחזורים של ההשתלמות התקיימו בין 2024-2022, בהשתתפות כ-10 מטפלות ומטפלים בכל מחזור.

ההשתלמות סנופי בחדר הטיפול מתקיימת ביוזמת הארגון דיאלוג עם חיות, כמיזם משותף עם מכון אדם וחיה ועם קרן ברלוביץ'. ההשתלמות מיועדת לעוסקות ולעוסקים בטיפול והמעוניינים לצרף כלב למפגשים הטיפוליים. מחזור ראשון של ההשתלמות (46 שעות לימוד) התקיים באביב 2024 בהשתתפות 12 נשות ואנשי מקצוע.

מיזם שכנים עם כנפיים הוא השתלמות בית-ספרית בנושא דו-קיום עם ציפורים בסביבת בית-הספר וסביבת המגורים, בדגש על דו-קיום עם סנוניות. מחזור של ההשתלמות (6 שעות לימוד) התקיים עם כל סגל בית-הספר האקולוגי ע"ש יצחק שמיר ביבנה (2021).

קבוצת עבודה בנושא החזקת חיות בשבי

בינואר 2021 החלה לפעול בהנחיית מכון אדם וחיה קבוצת הדרכה ושיתוף לצוותי ניהול של מרחבי חי (פינות חי) ומקלטי בעלי-חיים: מובילות המהפכה. מפגשים קבוצתיים מתקיימים אחת לשבועיים, ואחת לשבועיים מתקיימת הנחיה אישית או התייעצות בקבוצות קטנות. הקבוצה כוללת כ-12 בעלות ובעלי-תפקידים במתקנים שיש בהם בעלי-חיים.

כחלק מעבודה המשותפת יצרה הקבוצה ספר: מפגשים הדדיים: מהלכה למעשה, עקרונות יסוד, התלבטויות ודרכי פעולה למימוש קשר מיטיב עם בעלי-חיים (מכון אדם וחיה, 2023). עד סתיו 2024 הופץ הספר ב-150 עותקים. הקבוצה הפיקה גם מדריך לטיפול בארנבונים בשבי, ושלטים ל"מרחבי חי".

קטע מתוך שלט הכניסה לעמותת פעמוני רוח, שנוצר במסגרת קבוצת העבודה

העצמה והתמקצעות לפעילים

חי-זום: זהו מיזם של ייעוץ ארגוני לאנשים יחידים המתפקדים בפועל כעמותה למען בעלי-חיים ולעמותות צעירות וקטנות הפועלות למען בעלי-חיים. המרצים בסדנאות חי-זום הם מומחים בתחומם. בין דצמבר 2021 לפברואר 2023 התקיימו 3 מחזורים של חי-זום, בנושאים: גיוס הקהל הרחב; גיוס כספים לטובת בעלי-חיים; ובעלי-חיים בחוק ובמשפט. כל מחזור כלל 12 שעות לימוד, ובכל אחד מהמחזורים השתתפו עשרות פעילות ופעילים.

מתוך כרזה לפרסום חי-זום (צילום: אריאל צבל)

כתיבה חיה: זהו מיזם של הנחיית פעילי זכויות בעלי-חיים בכתיבת כתבות ומאמרים למטרת פרסום וחינוך הציבור. המיזם התקיים בקיץ 2022, בהשתתפות כ-15 איש. מאות גולשים נוספים השתמשו בחומרי ההדרכה שנלוו למיזם.

הכשרת מטפלים במכללת אורנים

תוכנית הכשרה למטפלים רגשיים בנוכחות בעלי-החיים מתקיימת במכללה האקדמית לחינוך אורנים ובשיתוף עם כפר הנוער הדסה נעורים, וכן בשיתוף פעולה עם מכון אדם וחיה. מדובר בתוכנית חריגה במקצוע, המנוהלת בשאיפה להעניק משקל דומה לרווחת האדם המטופל ולרווחת החיה המעורבת בטיפול ("גישה הדדית"). התוכנית נמשכת שלוש שנות לימוד והיא מיועדת לבעלי תואר ראשון. היא פותחה על בסיס תוכנית הכשרה הפועלת במכללה מאז שנת 2002, ובוגריה מקבלים תעודת "מטפל רגשי הנעזר בבעלי-חיים בגישה הדדית" (התוכנית באתר מכללת אורנים). מכון אדם וחיה מפיק מקורות מקצועיים עבור תוכנית הלימודים באורנים; מקורות אלה פתוחים לכול והם משמשים מאות נשות ואנשי טיפול מכל הארץ.

התערבות בקונפליקטים בין אדם לחיה

מכון אדם וחיה עוסק בכמה תחומים של קונפליקט אדם-חיה, בזיקה הדוקה לפעילות החינוכית של המכון. בכל התחומים אנו עושים מאמץ להכיר בניצול בעלי-החיים, בפגיעה בהם ובזכויותיהם, ובה בעת אנו עובדים עם האנשים הנמצאים במוקד הקונפליקט ומסייעים להם בקידום האינטרסים שלהם כדי להביא למזעור הקונפליקט בדרך המשפיעה ביותר.

סנוניות באזורי מגורים ועסקים

מכון אדם וחיה מפתח ומפיץ פתרונות מעשיים לדו-קיום עם סנוניות. לצד תוכנית העבודה לאנשי חינוך שהוזכרה לעיל (לחיות בשלום עם סנוניות); יצרנו בשיתוף עם ארגונים בולטים עלון הסברה ראשון מסוגו: שאלות ותשובות על קינון סנוניות באזורי מגורים ועסקים; ביוני 2021 החל המכון להפיץ את העלון בקרב חברות אחזקת מבנים, ועדי בתים, מנהלי קניונים ועוד. מאז אפריל 2022 אנו מפיצים גם פתרונות פורצי דרך לקונפליקט הגובר עם סנוניות הלנות בחניונים. במהלך העבודה בנושא איתר הצוות שלנו השמדת סנוניות שיטתית באמצעות גריז. הנושא הוצג בפני הרשויות הרלוונטיות (למשל: על סנוניות וגריז: התעללות, ציד והדברה במסווה של הרתעה, אוקטובר 2021), ללא תוצאות. פעולה משותפת עם עמותת תנו לחיות לחיות הביאה להסרת מלכודות גריז שגרמו למות ציפורים רבות בייסורים, והסכם משפטי שנחתם בפברואר 2022 בין תל"ל לחברה שביצעה את ההשמדה בכל רחבי הארץ כולל התחייבות של החברה להימנע ממריחת חומרים דביקים במקומות העמידה של ציפורים.

מלכודת לסנוניות (הבליטות על גבי צינור כיבוי האש) שהוסרה בעקבות התערבות משותפת של מכון אדם וחיה ותנו לחיות לחיות; מתוך הדו"ח "גריז פוגע בסנוניות במרכז המסחרי רוגובין ביבנה, 2021"

פינות חי

מכון אדם וחיה פועל למיגור תופעה נפוצה במערכות חינוך שונות: החזקת חיות בשבי בתואנה מוצהרת של תכליות חינוכיות. צוות המכון פרסם חומר עיוני בנושא ("כבוד בפינת החי? השלכות חינוכיות של מפגש תלמידים עם חיות שבויות," 2019), יצר חוברת הסברה מקיפה (מפגשים הדדיים: חושבים מחדש על המפגש בין אנשים לבעלי-חיים, 2022), העיד בפני משרד החקלאות ("לחשוב מחדש על הקשרים בין ילדים ובין בעלי-חיים"; "המשמעות החינוכית של מפגש תלמידים עם חיות שבויות," 2020) ועוד. צוות המכון מפיץ מסרים נגד פינות חי גם לקהל הרחב, לרבות פרסומים באמצעי התקשורת ההמוניים.

לבד בפינה – מה באמת קורה בפינות חי?
הסרטון זכה בקטגוריית אנימציה לילדים ולנוער בפסטיבל הסרטים גירונה 36 (2024)

כדרך מעשית למתן את הבעיה מציע מכון אדם וחיה תו הדדיות למתקנים שבעלי-חיים מוחזקים בהם, במיוחד פינות חי במוסדות חינוך. מיזם תו ההדדיות כולל מערך הכשרה אישית לצוות פינת החי. ההכשרה נועדה להגן על בעלי-החיים המוחזקים ממילא בשבי ולהביא לשיפור מעשי במצבם, במקביל לשיפור הפעילות החינוכית המתקיימת במקום. מיזם תו ההדדיות כולל מטרות בנות השגה שביצוען הלכה למעשה נדיר כיום בשטח, והוא מחייב היכרות עמוקה עם בעלי-חיים על מגוון צורכיהם הרגשיים והחברתיים. התהליך החל בקיץ 2022; שני מקומות קיבלו את תו ההדדיות ומשמשים כעת כמקום להכשרת אנשי צוות ותלמידים. שלושה מקומות נוספים נמצאים בתהליך ליווי מתקדם.

דילוג לתוכן