השתלמות בנושא טראומה

ההשתלמות היא מיזם משותף של מכון אדם וחיה ועמותת פעמוני רוח.

מפגשי טראומה בחדר הטיפול ובמרחב החי: בין הטראומה החייתית לאנושית

של מי הטראומה הזו?

כשחושבים על הכנסת בעלי-חיים לטיפול רגשי בטראומה, מדמיינים מטופלת שחוותה טראומה, ונוכחות בעל-החיים עוזרת לה להרגיש ביטחון. המטופלת מלטפת את בעלי-החיים, והמגע מחזיר אותה למצבים מנטליים ראשוניים. הודות להרגשה שהיא אהובה ובטוחה, המטופלת משתפת בחוויות מורכבות מחייה.

במפגש בין מטופלת לבעל-חיים בגישה הדדית מתגלים תכנים חדשים ואפשרויות חדשות. המטפלת* חווה את בעלי-החיים כשותפים בקשר עימה, ולכן הטיפול בהם, לקיחת האחריות עליהם, ובעיקר החשיפה המתמדת למצוקתם מעוררים רגשות רבים ושונים. בעל-החיים אינו נתפס כאובייקט שהגיע עבור המטופלת אלא כסובייקט עם סיפור חיים מורכב משל עצמו, עם רצונות, פחדים וסגנון התקשרות, ועם טראומות הרשומות אצלו בגוף – בדומה לרישום טראומות אצל המטופלת. השותפות בהתמודדות עם טראומות שאינן מילוליות כי אם צרובות בגוף פותחת מרחב טיפולי חדש.

*השימוש במושג "מטפלת" נעשה לשם קיצור בלבד. דף זה פונה לגברים ולנשים גם יחד. גם השימוש במושגים "מטופל" ו"בעל-חיים" נועד לשם קיצור ואינו מבטא העדפה למין מסוים.

לדוגמה, ד' היא נפגעת גילוי עריות מתמשך. היא סובלת מפגיעה עצמית, מפלאשבקים ומניתוקים. "גם לה יש טראומה?" – שואלת ד' על ששון, כלבה המתמודדת בעצמה עם פגיעה שעברה מידי נערים והותירה בה צלקות גופניות ונפשיות. כך נפתח תהליך שיסודו בשותפות.

ששון בקליניקה בפעמוני רוח

איך עובדים כשטראומה פוגשת טראומה?

המרחב הטיפולי והאישי של המטפלת בשיתוף בעלי-חיים חושף את המטפלת למגוון מצבי קצה, הן של המטופלים על שתיים הן של המטופלים על ארבע.

בהשתלמות נעסוק במבנים נפשיים הנוצרים סביב טראומה: טראומה אנושית וטראומה חייתית. נברר כיצד הטראומות האלה נפגשות זו עם זו, נפרט דפוסי העברות טראומטיים, ונציין דרכי זיהוי והתמודדות של המטפלת עם תוצרי הלוואי הנפשיים של הטראומות השונות ושל תהליכי ההעברה.

מטרת ההשתלמות היא לתת מענה למפגש בין הטראומות: מפגש בין הטראומה של המטופל והטראומה של בעל-החיים, וגם בין הטראומות והפגיעות שאני כמטפלת מביאה איתי לחדר הטיפולים.

מובן מאליו שמצב כזה עשוי להתקיים גם בטיפול רגשי שאינו שם דגש על הדדיות, אך הדגש על הדדיות וראיית בעל-החיים כסובייקט פותחת עולם עשיר של תכנים דינמיים לחקירה בטיפול:

  • כיצד מעניקים ביטוי לסיפור החיים הטראומתי של בעל-החיים ?
  • מה גורמת החשיפה של המטפלת לטראומות החייתיות של בעלי-החיים?
  • איך מעודדים חוויה של שותפות בטראומה – באופן המסייע למטופלת ולבעל-החיים?
  • איזה תהליך נדרש מחוץ לחדר הטיפולים בשיקום בעל-החיים עצמו?

אלה הן רק כמה מהסוגיות האופייניות לטיפול המתקיים בגישה הדדית.

טראומטיזציה משנית – אנחנו פה בשבילכם/ן!

מטפלת רגשית המשלבת בעבודתה בעלי-חיים חשופה במיוחד לטראומטיזציה משנית. המטפלת חשופה לטראומה בין אם היא עובדת במקום שאינו מספק טיפול הולם לבעלי-חיים ובין אם היא עובדת עם בעלי-חיים משוקמים המקבלים טיפול מסור. המטפלת נחשפת למקרי אובדן רבים, להתנהגויות קיצוניות של בעלי-חיים במצוקה, לשחזור סיטואציות כוחניות, ולמצבים של חוסר ידיעה וחוסר שליטה.

בתנאים אלה נדרשת המטפלת להכיל ולעבד כאב ופגיעה – לעיתים בעוצמות ובתדירות החורגות ממה שאפשר לעכל ולעבד. בהשתלמות ניתן מקום לחלקים אלו, נלמד יחד כיצד ניתן לעבד אותם ואיך אפשר להמשיג אותם באופן שישרת את המטפלת, את המטופל ואת בעל-החיים.

מרחב הלמידה הייחודי – פעמוני רוח

ההשתלמות מתקיימת במרחב השיקומי של עמותת פעמוני רוח, המגדירה עצמה כ"מרכז לשיקום הדדי של א.נשים ובעלי-חיים".

השהות במקום תאפשר לנו למידה חווייתית. נכיר את ששון, את לב, את קים ובעלי-חיים נוספים, ונכיר גם את סיפור חייהם ומקרים מרתקים שהתרחשו איתם בפעמוני רוח. כשיבחרו להצטרף אלינו, נוכחותם של בעלי-חיים אלה תאפשר לנו לנתח מצבים המתרחשים בטיפול ולהרגיש יחד "כאן ועכשיו". ננתח דוגמאות למפגשי טראומות במרחב הטיפולי, ונדגים כיצד ליצור מרחב בטוח לטיפול בטראומה האנושית ובטראומה החייתית גם יחד.

המנחה

ד"ר נועם רודיך: מטפלת רגשית בשיתוף בעלי-חיים בנוער ובנשים נפגעות טראומה, מנהלת המרכז לשיקום הדדי פעמוני רוח (ע"ר), מנהלת-שותפה בפורום אנשי טיפול בטראומה מינית, ד"ר למדעי הרפואה.

השתלמות סתיו 2022

ההשתלמות התקיימה בין 8 בספטמבר ל-24 בנובמבר 2022 בהנחיית ד"ר נועם רודיך – מטפלת רגשית בשיתוף בעלי-חיים בנוער ובנשים נפגעות טראומה, מנהלת המרכז לשיקום הדדי פעמוני רוח (ע"ר), מנהלת-שותפה בפורום אנשי טיפול בטראומה מינית, ד"ר למדעי הרפואה, ואפרת בדזובסקי – עובדת סוציאלית קלינית (MSW), פסיכותרפיסטית, מטפלת ומדריכה נפגעי ונפגעות טראומה מינית, מנחת קבוצת תמיכה לנפגעות תקיפה מינית.

השתלמות סתיו 2023

ההשתלמות התקיימה בין 8 בספטמבר ל-24 בנובמבר 2023 בהנחיית ד"ר נועם רודיך – מטפלת רגשית בשיתוף בעלי-חיים בנוער ובנשים נפגעות טראומה, מנהלת המרכז לשיקום הדדי פעמוני רוח (ע"ר), מנהלת-שותפה בפורום אנשי טיפול בטראומה מינית, ד"ר למדעי הרפואה. לעלון ההשתלמות.

השתלמויות נוספות מתוכננות מעת לעת. פרטים והרשמה: דוא"ל paamoney.ruach@gmail.com טל' 052-474-3326.

דילוג לתוכן