קינון סנוניות באזורי מגורים ועסקים – בקיצור נמרץ

  1. סנוניות בונות קן מבוץ על קיר ליד התקרה, על עצם שעל התקרה או לידה, או על התקרה עצמה.
  2. יש סנוניות הלנות בקינן או ליד הקן, אך לינה המונית של סנוניות הרפתות בחניונים היא תופעה נפרדת שאינה נדונה כאן (לדו"ח מפורט בנושא – 40 עמודים).
  3. בישראל, כל מיני הסנוניות מוגנים בכמה חוקים. אסור באיסור חמור לפגוע בסנונית באופן ישיר, ואסור לפגוע בקן שיש בו ביצים או גוזלים. אסור למרוח חומר "הרתעה" במקום העמידה של סנוניות. לאף מדביר או "מרחיק ציפורים" אין סמכות חוקית "לטפל" בסנוניות.
  4. סנוניות ניזונות מחרקים מעופפים בלבד (יתושים, זבובים ועוד). זוג אחד עשוי לצוד כ-1,700 חרקים ביום – הדברה טבעית על סף ביתך.
  5. סנוניות אינן מסכנות בני-אדם בשום צורה: הסיכון להידבק מהן במחלה או בטפילים אפסי, ואין להן יכולת מעשית לתקוף אדם.
  6. מחזור קינון של סנוניות נמשך כחודש וחצי. זוגות רבים מקיימים 3-2 מחזורי קינון לפחות בין החודשים פברואר-אוגוסט, ולפעמים אף מעבר לתקופה זו.
  7. כדי למנוע לכלוך מלשלשת, הכי פשוט להצמיד בעזרת נייר דבק לרצפה שמתחת לקן מפית דקורטיבית ולהחליפה מדי שבוע-שבועיים, או אפילו להציב שם עציץ.
  8. אם הקן נמצא מעל רכוש שברצונכם להגן עליו, אפשר להתקין מתחת לקן מדף לקליטת הלשלשת – לשלשית (צפו בסרט הדרכה להכנת לשלשיות). הלשלשית צריכה לשאת רק כמה עשרות או מאות גרם, ולכן אפשר להכינה מפלסטיק דק וקל, מקרטון וכדומה, ולהצמידה לקיר שמתחת לקן בנייר דבק חזק, בדבק-דו-צדדי חזק ו/או בדבק חזק כגון סופר 7 (ראו תמונות 1, 4, 5). יש להיזהר שהסנוניות לא ייחשפו לשום חומר דביק. גודל מומלץ של משטח הלשלשית המרכזי: 27×44 ס"מ, אך לא חייבים לדייק. באתר שיש בו יונים כדאי להשתמש בלשלשית משופעת כדי שיונים לא יקננו עליה (ראו תמונות 2, 3).
  9. אין להתקין לשלשית מתחת לקן בעת שהסנוניות דוגרות או מגדלות גוזלים – זה עלול להסתיים בנטישת הקן או בקפיצת גוזלים מבוהלים אל מותם. תנו לסנוניות לסיים את הקינון, והתקינו את הלשלשית אחרי שהגוזלים פרחו בוודאות. מיקום הלשלשית המומלץ הוא כ-60 ס"מ מתחת לקן.
  10. כשהסנוניות נוהגות לעמוד במקום קבוע מחוץ לקן, אפשר להתקין גם שם לשלשית, או במידת הצורך לתלות בעזרת חוטים משטח פלסטיק דק או קרטון מתחת למקום העמידה הקבוע.
  11. בחניונים אפשר למגן את צינורות הכיבוי שמעל מקום חניה באמצעות מתיחת חוט דק ("חוט דיג" או חוט ברזל מגולוון בעובי עד מ"מ אחד) לאורך הצינור, בין הברגים המחזיקים את הצינור. מרחק החוט המומלץ 3 ס"מ מעל הצינור, והוא צריך להיות מתוח מספיק כדי שלחיצה קלה עליו לא תביא להצמדתו לצינור (ראו תמונה 6). אפשר למגן גם מתזי כיבוי בעזרת חוטי ברזל המתוחים סביבם (ראו תמונה 7).
  12. לא כדאי להסיר קן אחרי הקינון. הזמן שהסנוניות יקדישו לבניית הקן הבא עלול לבוא על חשבון זמן גידול משפחה, וחלק מהסנוניות אף לנות בקן במשך כל השנה. ממילא הסנוניות יחזרו ויבנו קן חדש ליד המקום שהקן הוסר ממנו, ולכן הסרתו גורמת לכלוך רב יותר.
  13. אם ראיתם פגיעה בסנוניות או בקן שלהן, דווחו מייד לרשות הטבע והגנים בטלפון 3639* שלוחה 3, ועדכנו גם אותנו בדואל swallows@haai.org.il.
  14. אם ראיתם גוזלים שנפלו מקן, או קן שנפל עם גוזלים בתוכו, נסו להחזיר אותם למקומם. אם לא הצלחתם, העבירו את הגוזלים בדחיפות לבית-החולים לחיות בר ברמת-גן או לעמותת למען חיות הבר במושב אלישמע. היעזרו לשם כך בפנייה לרשות הטבע והגנים (בטלפון 3639* שלוחה 3) ובשירות חיבולנס.
  15. הדף הקצר הזה אינו יכול להחליף קריאה רצינית יותר. חפשו באתר שלנו, ובמיוחד קראו את עלון ההסברה שלנו.
שרטוט לשלשית – מידות עבור תליית הלשלשית בזווית ישרה
תמונה 1. מידות מומלצות (בסנטימטרים) להכנת לשלשית (מדף פוליגל לקליטת לשלשת). מידות אלה מאפשרות ניצול מיטבי של לוחות פוליגל הנמכרים בחנויות יצירה. גודל הלוח 120X80 ס"מ, ואפשר לחתוך ממנו שלוש לשלשיות כאלה. למעוניינים לחתוך מהלוח לשלשית יחידה, אפשר להשתמש במידות מעט גדולות יותר, למשל 45, 28, 15 ס"מ בהתאמה.
שרטוט לשלשית עבור תלייה בשיפוע – למניעת קינון יונים
תמונה 2. במקום שיש בו יונים רבות, כדאי לתלות את הלשלשית בשיפוע כדי למנוע מיונים להשתמש בלשלשית כמקום קינון. כיפוף הלשוניות הצדדיות באלכסון מאפשר להצמיד את צידי הלשלשית לגב הלשלשית בשיפוע, ולכן כשמצמידים את גב הלשלשית לקיר, המדף המרכזי משופע.
לשלשית (מדף פוליגל לקליטת לשלשת) מאוירת בידי ילדות בית-ספר נועם יבנה, 2.7.2023. הלשלשית הוכנה בשיעור בידי התלמידות. היא נועדה למעבר מקורה במרכז מסחרי פתוח, ולכן היא נבנתה והוצמדה לקיר בשיפוע.
תמונה 3. לשלשית (מדף פוליגל לקליטת לשלשת) מאוירת בידי ילדות בית-ספר נועם יבנה, 2.7.2023. הלשלשית הוכנה בשיעור בידי התלמידות. היא נועדה למעבר מקורה במרכז מסחרי פתוח שיש בו יונים, ולכן היא נבנתה והוצמדה לקיר בשיפוע.
לשלשית מאוירת מתוצרת ארגון מחקר הציפורים היפני בחניון תת-קרקעי, 15.6.2023.  בידי מכון אדם וחיה נותרו יחידות אחרונות של המוצר; כל הקודם זוכה!
תמונה 4. לשלשית מאוירת מתוצרת ארגון מחקר הציפורים היפני בחניון תת-קרקעי, 15.6.2023. בידי מכון אדם וחיה נותרו יחידות אחרונות של המוצר; כל הקודם זוכה!
זוג סנוניות הרפתות ישן בקן מעל לשלשית שהודבקה תחת הקן  ב-12.7.2021 (אחרי תום הקינון), במרכז מסחרי. סנוניות ישנו בקן במשך הסתיו והחורף, והלשלשית מנעה כל לכלוך מתחת לקן. צולם ב-7.4.2022.
תמונה 5. זוג סנוניות הרפתות ישן בקן מעל לשלשית שהודבקה תחת הקן ב-12.7.2021 (אחרי תום הקינון), במרכז מסחרי. סנוניות ישנו בקן במשך הסתיו והחורף, והלשלשית מנעה כל לכלוך מתחת לקן. צולם ב-7.4.2022.
מיגון צינור כיבוי בחניון תת-קרקעי ובו מאות סנוניות
תמונה 6. מיגון צינור כיבוי בחניון תת-קרקעי שמאות סנוניות לנו בו (צולם ב-10.12.2021). המיגון נעשה באמצעות חוט ניילון ("חוט דיג") הנמתח בין ברגים שעל גבי הצינור או בין לולאות חוט נחושת מצופה פלסטיק ("חוט חשמל", כאן בצבע חום) שלופפו סביב הצינור (בלי לגעת במתז!). המרחק המומלץ בין החוט לצינור הוא 3 ס"מ, ויש למנוע מרחק גדול מדי או קטן מדי. המיגון המוצג בצילום יעיל, אך בכמה מקומות בחניון זה החוט היה רפוי מדי, והסנוניות העומדות הצמידו את החוט לצינור ונשארו ללון שם. בחניון אחר שימוש בחוט ברזל מגולוון דק מנע את שקיעת החוטים, אך בכמה מקומות חוטי ברזל שלופפו יחד יצרו "חוט" עבה ויציב עד כדי כך שהסנוניות נשארו לעמוד עליו. כשהחוט דק ומתוח במרחק המתאים מהצינור, הסנוניות נעמדות עליו לרגע, מתנדנדות באי-נוחות ועוזבות בלי להיפגע.
מיגון מתז על גבי צינור כיבוי
תמונה 7. מיגון מתז על גבי צינור כיבוי בחניון תת-קרקעי שמאות סנוניות לנו בו (צולם ב-10.12.2021). המיגון נעשה באמצעות חוט ברזל מגולוון דק, הנמתח מהתופסן של המתז (בלי לגעת במתז!) עד לתקרה, בתוספת טבעת מאולתרת כדי למנוע היפרדות של החוטים המתוחים. החוטים מקיפים את המתז מארבעה צדדים. כעבור כמה חודשים נמצא שמיגון כזה יעיל לגמרי כי הסנוניות אינן יכולות לעמוד על המתז.
דילוג לתוכן